Intenţie versus voinţă
Utilizarea puterii voinţei este o altă cale prin care ne direcţionăm atenţia în mod conştient însă voinţa este foarte diferită de intenţie. Voinţa se serveşte de puterea de a comanda. Concentrează întreaga noastră energie asupra unui unic rezultat final, îngustând aria noastră de concentrare asupra unei singure finalităţi. Mintea se agaţă de rezultatul dorit cu o hotărâre de fier, concentrând în această direcţie corzile de energie din chakre. Puterea voinţei nu tolerează niciun fel de îndoieli, anticipări sau intervenţii ale unor emoţii cu rol de prevenire. Energia puterii voinţei este hotărâtă, ermetică şi condensată. Prea puţine schimbări îşi pot face loc în cursul acţiunii ei.
Puterea de concentrare a voinţei este energia ideală pentru situaţii de urgenţă. Salvarea oamenilor din clădirile în flăcări, prinderea unui copil care alunecă de pe pervazul ferestrei sau efectuarea unei operaţii pe cord deschis necesită nici mai mult nici mai puţin decât o totală dedicare asupra unui rezultat gândit dinainte. Mobilizarea tuturor resurselor disponibile pentru satisfacerea cerinţelor voinţei este singura acţiune posibilă în situaţii de acest gen.
Cu toate că puterea voinţei este uimitor de eficientă, ea este costisitoare. Ne secătuieşte energia fizică şi emoţională; distruge podurile în urma sa şi face victime în neclintirea ei. Folosirea puterii voinţei înseamnă să apelăm la artileria grea.
Intenţia foloseşte puterea abandonului. Când intenţionăm să obţinem rezultatul dorit, ne abandonăm finalizării sale. Ne conectăm energetic şi intrăm în rezonanţă cu rezultatul final.
Câmpul nostru energetic se deschide la proiecţia rezultatului final ca şi când acesta ar fi fost deja obţinut. Abandonarea în faţa rezultatului îşi atinge obiectivele prin permisivitate.
Înseamnă a face ceva fără a face nimic.
Intenţia este energia ideală pentru a determina să se manifeste evenimentele din viaţa noastră. Intenţia atrage circumstanţele mai degrabă decât să le comande apariţia, lăsând loc pentru intervenţie şi inspiraţie. Intenţia atrage ca un magnet fluxul de energie către un viitor previzionat, în timp ce puterea voinţei îl împinge către acesta. Energia este ca apa: nu este uşor de împins şi se îndreaptă spre locul minimei rezistenţe.
Când creăm o intenţie convingătoare, fluxul energiei tinde în mod firesc să se îndrepte spre aceasta. Secretul este să creăm o intenţie atât de convingătoare încât atunci când ne abandonăm ei, energia noastră să se îndrepte în mod firesc şi fără efort către materializarea acesteia.
În situaţii extreme devine limpede dacă să utilizăm puterea voinţei sau puterea intenţiei. În alegerile pe care trebuie să le facem în fiecare zi, însă, aceasta devine o adevărată artă. Nu există o formulă exactă. Ne orientăm în funcţie de perceperea energiei subtile a unei situaţii, de perceperea emoţiilor care se manifestă într-o ambianţă şi de capacitatea noastră de a discerne când trebuie să concentrăm într-o anumită direcţie puterea noastră yang sau să permitem să se manifeste intenţia noastră yin. Asemenea simbolului yin-yang, niciuna nu este mai „bună” decât cealaltă; ambele trebuie folosite în funcţie de nevoia de moment.
Încercaţi următorul lucru: data viitoare când trebuie să faceţi o alegere, vizualizaţi mai întâi că folosiţi voinţa. Apoi vizualizaţi că folosiţi intenţia. În care din scenarii simţiţi un flux al energiei mai puternic? Acest exerciţiu simplu vă va oferi o călăuzire imediată în cele mai multe situaţii. Secretul este să vă amintiţi să-l folosiţi.
fragmente din cartea Matricea emoțiilor – Emoție-Energie-Esență de Synthia Andrews, N.D.
Alte fragmente aici:
Emoţiile şi conştienţa
Featured Image by Gerd Altmann from Pixabay
Tags intentie, vointa, energie, resurse, fluxul de energie, abandonare, permisivitate, manifestare